۹ فایدهی مصرف قهوه
قهوه
در خصوص قهوه شایعات زیادی وجود دارد اما باید بدانید که قهوه باعث لاغری و تقویت حافظه میشود، به هضم غذا کمک میکند، میگرن را تسکین میدهد و در پیشگیری از سرطان و پارکینسون موثر است.
قهوه
قهوه دانه خوراکی درختی از خانوادهی قهوهها است که در تهیه مواد غذایی مختلف و همچنین انواع نوشیدنی استفاده میشود. گیاه قهوه معمولاً در نواحی گرمسیر رشد و پرورش مییابد. برای آشنایی بیشتر با خواص این نوشیدنی مفید، مطالعهی این مطلب را از دست ندهید.
قهوه باعث تقویت حافظه میشود
قهوه سرشار از کافئین است و به همین دلیل سیستم عصبی مرکزی را تحریک میکند که این امر باعث تقویت هوشیاری ذهنی و دقت میشود و برای همین امکان به خاطر سپردن مطالب را راحتتر میکند.
بر اساس پژوهشی که محققان روی ۴۱۹۷ زن انجام دادهاند مصرف روزانه حداقل ۳ فنجان قهوه خطر ابتلا به اضمحلال ذهنی را به میزان ۳۰ درصد کاهش میدهد. این میزان از سن ۸۰ سالگی حتی به ۷۰درصد نیز میرسد. از طرف دیگر محققان آمریکایی ثابت کردهاند که مصرف آب کافئینه( معادل ۵ فنجان قهوه در روز) حافظهی موشهای مبتلا به آلزایمر را بهبود میبخشد.
قهوه باعث کاهش وزن میشود
در بیشتر کرمهای لاغری کافئین وجود دارد و این امر بی دلیل نیست. کافئین، لیپولیز یعنی چربی سوزی را فعال میکند. متخصصان تغذیه بر این عقیدهاند که کافئین باعث تحریک ارگانیسمی میشود که کالری را میسوزاند بنابراین باعث از بین بردن چربیها نیز میشود. نتیجه این که کافئین به عنوان عمدهترین مادهی تشکیل دهندهی قهوه، کاهش وزن را آسانتر میکند.
قهوه حاوی آنتی اکسیدانهای بیشتری نسبت به چای است
با وجود این که چای به عنوان نوشیدنیِ سرشار از آنتی اکسیدانها شهرت یافته است( خاصیتهای ضد سرطانی و ضد پیری آن نیز از این امر ناشی میشود)، اما قهوه بسیار بیشتر از چای حاوی آنتی اکسیدان است. افراد بزرگسال با نوشیدن قهوه، روزانه به طور متوسط ۱۳۰۰ میلی گرم آنتی اکسیدان جذب میکنند.
متخصصان تغذیه برای قهوه خورهای قهاری که روزانه بیش از ۵ فنجان قهوه مینوشند توصیه میکنند مصرف لبنیات و مواد غذایی سرشار از کلسیم را بیشتر کنند
این در حالی است که میزان جذب آنتی اکسیدانها با مصرف چای ۲۹۴ میلی گرم تخمین زده شده است. در بررسی دیگری که محققان نروژی روی ۶۱ نفر انجام دادهاند، نشان داده است که یک فنجان قهوه حاوی ۳۰۰ نوع از آنتی اکسیدانها است. در هر فنجان قهوه ۲۰۰ تا ۵۵۰ میلی گرم آنتی اکسیدان وجود است.
قهوه سردرد را تسکین میدهد
آیا شما دچار سردرد یا میگرن هستید؟ برای خلاص شدن از این دردها هیچ نوشیدنی مانند یک فنجان قهوه موثر نیست. میپرسید چرا؟ اول به خاطر این که کافئین موجود در قهوه با گشاد شدن رگها و افزایش فشار خون که سردرد و میگرن به همراه دارد مقابله و به تنگ شدن رگهای خونی کمک میکند. دوم به این دلیل که کافئین به عنوان مطلوبترین ضد درد، تأثیر مسکنهایی مثل آسپیرین، پاراستامول و…. را در خود دارد.
قهوه هضم غذا را آسانتر میکند
اگر چه معمولاً قهوه را به ایجاد مشکلات گوارشی متهم کردهاند اما دانشمندان خلاف این امر را به اثبات رساندهاند. محققان معتقدند خوردن ۲۸۰ میلی لیتر قهوه هیچ گونه درد، حالت تهوع و نفخی به همراه ندارد. یک پژوهش دیگر که در سال ۱۹۹۰ روی نزدیک به ۹۹ نفر انجام گرفت نشان داد ۲۹ درصد شرکت کنندگان پس از مصرف قهوه از بهبودی ایجاد شده در گوارششان خبر دادند.
قهوه دوست استخوانها
البته شایعاتی وجود دارد که قهوه باعث کلسیم زدایی از استخوانها و در نتیجه ابتلا به پوکی استخوان میشود. اما با مطالعات زیادی که در این زمینه انجام شده است، محققان به این نتیجه رسیدهاند که میزان زایل شدن کلسیم جزئی است و مصرف متعادل قهوه تأثیر معناداری در احتمال شکستگی و پوکی استخوانی ندارد.
متخصصان تغذیه برای قهوه خورهای قهاری که روزانه بیش از ۵ فنجان قهوه مینوشند توصیه میکنند مصرف لبنیات و مواد غذایی سرشار از کلسیم را بیشتر کنند.
قهوه
قهوه از ابتلا به دیابت جلوگیری میکند
در سال ۲۰۰۹، محققان استرالیایی نشان دادند نوشیدن روزانه ۱ فنجان قهوه، خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را ۷ درصد کاهش و نوشیدن ۳ یا ۴ فنجان قهوه در روز این احتمال را ۲۵ درصد کاهش میدهد.
پیشتر در سال ۲۰۰۶ ، تحقیقات صورت گرفته بر ۲۹۰۰۰ زن، نشان داده بود آن دسته از زنهایی که قهوهی زیادی مینوشند ۲۲ درصد کمتر با احتمال ابتلا به دیابت روبه رو میشوند. در همین سال پژوهش دیگری که روی ۱۷۴۱۳ نفر انجام گرفت، حاکی از آن بود که مصرف حداقل ۳ فنجان قهوه در روز، ۴۲ درصد خطر دیابتی شدن را کاهش میدهد.
قهوه از ابتلا به سرطان پیشگیری میکند
این نوشیدنی سرشار از آنتی اکسیدانها است که با رادیکالهای آزاد مبارزه میکنند. به همین دلیل قهوه از بروز سرطان پیشگیری میکند. محققان ژاپنی با آزمایش روی ۶۱۰۰۰ نفر خاطر نشان کردند که مصرف قهوه به میزان روزانه ۱ فنجان، خطر ابتلا به سرطان کبد را کاهش میدهد. یک پژوهش آمریکایی که در سال ۲۰۰۹ به چاپ رسید نیز مشخص کرده است مردانی که روزانه حداقل ۶ فنجان قهوه نوشیدهاند، ۱۰ درصد کمتر در معرض پیشرفت سرطان پروستات بودهاند.
قهوه از بیماری پارکینسون پیشگیری میکند
بر اساس ۲ پژوهش آمریکایی منتشر شده در سال ۲۰۰۱، قهوه میتواند از بروز بیماری پارکینسون پیشگیری کند. پژوهش نخست که روی بیش از ۸۰۰۰ نفر انجام گرفت، نشان میدهد میزان بالای کافئین( بیشتر از ۴ فنجان در روز) خطر ابتلا به بیماری مذکور را کاهش میدهد. پژوهش دوم با مطالعه روی ۲۰۰ بیمار مبتلا به پارکینسون نشان داد نزد افرادی که قهوه زیادی مینوشند، تأخیری در بروز علایم بیماری رخ داده است.
در نهایت این که در سال ۲۰۰۲، گردآوری نتایج ۱۳ پژوهش انجام گرفته نشان داد که خطر پیشرفت این بیماری در میان مصرف کنندگان قهوه یک سوم کمتر بوده است. به عقیدهی دانشمندان کافئین سرعت از بین رفتن دوپامین در مغز( عامل بروز بیماری پارکینسون)را کاهش میدهد.
فاطمه مهدی پور